Gezond werken is niet stilzitten: tien gezondheidsvoordelen als je regelmatig opstaat

“Bewegen is goed, meer bewegen is beter”, aldus de Beweegrichtlijn. Als volwassene zou je minstens 150 minuten per week matig intensief moeten bewegen, zoals wandelen en fietsen, verspreid over de dagen in de week. Daarnaast wil je het liefst langdurig stilzitten voorkomen.

Onderaan de streep betekent dit dus elke werkdag zo’n dertig minuten bewegen. De makkelijkste manier is om bijvoorbeeld vijftien minuten heen en terug naar kantoor te fietsen (zonder trapondersteuning). Alleen onderbreek je hiermee nog steeds niet het langdurige stilzitten op je bureaustoel.

Gezondheidsvoordelen op een rij.

Onderzoeken naar de effecten van sedentair gedrag concluderen vaak dat langdurig zitten leidt tot een verhoogd risico op diabetes type II, hart- en vaatziekten en vervroegd overlijden. Echter leiden deze conclusies er niet toe dat iedereen vaker opstaat uit zijn of haar bureaustoel.

Als we ons ‘sedentaire gedrag’ willen veranderen, dan willen we daarvoor zo snel mogelijk worden beloond. “Een verlaagd risico op hart- en vaatziekten” werkt hierin niet echt stimulerend. Gelukkig zijn er ook veel positieve effecten die je juist op korte termijn gaat ervaren als je regelmatig je werkplek verlaat:

 • Je kunt je beter concentreren en focussen op je werk

 • Het stimuleert creatief denken

 • Je kunt dingen beter onthouden

 • Het verbetert je bloedcirculatie

 • Je bent energieker overdag (en dus minder vermoeid)

 • Het vermindert stress

 • Je wordt er blij van

 • Het helpt bij gewichtsverlies of -controle

 • Het verbetert je nachtrust

 • Bewegen verbetert de ademhaling

De voordelen van meer bewegen op kantoor voor werkgevers.

Naast de individuele gezondheidsvoordelen, heb je er als werkgever ook baat bij als medewerkers regelmatig van hun werkplek opstaan. Deze medewerkers zijn productiever, gelukkiger, alerter, meer tevreden én verzuimen minder. Korte beweegmomenten zijn immers goed voor de doorbloeding en zorgen daarmee voor het versterken van de concentratie. Alle reden dus om als werkgever beweging en gezondheid te stimuleren.

Breng beweging in je werkdag.

 • Heb je een zit-stabureau? Wissel staan en zitten regelmatig met elkaar af!

 • Loop regelmatig naar de keuken voor een glas water of een kop koffie of thee;

 • Eet je tussendoortjes en lunch niet achter je beeldscherm, maar buiten of de kantine/pantry;

 • Gebruik geen prullenbakje naast je bureau, maar maak gebruik van centrale afvalverzameling;

 • Geen beeld nodig bij je een-op-een vergadering? Ga (samen) wandelen;

 • Onderzoek of je de weekstart of -afsluiting met je team staand te doen;

 • Parkeer je auto zo ver mogelijk van de ingang vandaan of stap een halte eerder uit.

Download de voordelen.